מבית ספר מוזנח לחלל צבעוני חם ומואר המייצר תחושה של בית לילדי זרים וחסרי מעמד

מבית ספר מוזנח לחלל צבעוני חם ומואר המייצר תחושה של בית לילדי זרים וחסרי מעמד

בית ספר הירדן // חללים ציבוריים

בית ספר "הירדן" שוכן במבנה שנבנה בשנות ה-60 וממוקם בשכונת התקווה שבדרום תל אביב. בבית הספר לומדים כ-500 ילדי זרים וחסרי מעמד המתגוררים בשכונה. עבור רבים מהילדים בית הספר הוא הסביבה הבטוחה היחידה המוכרת להם. במשך שנים הוזנח בית הספר, אולם לפני שנתיים החל בו תהליך שיפוץ חללים ציבוריים בתקציב מצומצם.

האתגר העיצובי הראשון היה לייצר סביבה נעימה וחיובית ב-200 מ"ר של חלל ציבורי, שגם תייצר בקרב הילדים תחושת שייכות למקום. סביבה שתאפשר מחד, מגוון אפשרויות למידה – פרטנית, קבוצתית, ובלתי פורמלית, ומאידך תאפשר שימושים נוספים כמו ישיבה עם חבר.ה, קריאה ומשחק. לתהליך פיתוח הקונספט העיצובי קדמו שיחות עומק עם צוות בית הספר. ביססנו את הקונספט העיצובי על מוטיב בסיסי של בית וצבעים מדגלי המדינות שהיוו השראה לצבעוניות העזה בפרויקט. הפרויקט בוצע בשיתוף פעולה עם סטודיו שרית שני חי, שעיצב את ביתני מבואת הכניסה.

הפרויקט משקף את האמונה שמובילה אותנו – חללים צריכים לגעת בנו, לעורר בנו רגש ולחולל בנו שינוי. פעילות של תלמידים ומורים בתוך חללים המעוצבים בהתאמה לצרכיהם ונעימים ברמה האסתטית, מעודדת יחסים חיוביים, מלאי כבוד אחד לשני וכלפי מוסד בית הספר עצמו ומאפשרת יצירתיות.

האתגר העיצובי הבא, שבוצע בשלב השני של השיפוץ, היה עידוד קריאה בקרב הילדים ויצירת מרחבי קריאה מזמינים. כדי לעשות זאת, הוצאנו את הספרייה מהחלל הסגור שבו הייתה, אל החלל הציבורי הנגיש לכולם. את פינות הספרייה תיכננו ועיצבנו כמרחבים חווייתיים ובלתי פורמליים המאפשרים קריאה ובו בזמן הזמינו את הילדים לשבת ולשחק בחלל.

הפרויקטים נעשו בשיתוף עמותת ציונות 2000 לאחריות חברתית.
צילום: איתי בנית

בית ספר הירדן // חללים ציבוריים

בית ספר "הירדן" שוכן במבנה שנבנה בשנות ה-60 וממוקם בשכונת התקווה שבדרום תל אביב. בבית הספר לומדים כ-500 ילדי זרים וחסרי מעמד המתגוררים בשכונה. עבור רבים מהילדים בית הספר הוא הסביבה הבטוחה היחידה המוכרת להם. במשך שנים הוזנח בית הספר, אולם לפני שנתיים החל בו תהליך שיפוץ חללים ציבוריים בתקציב מצומצם.

האתגר העיצובי הראשון היה לייצר סביבה נעימה וחיובית ב-200 מ"ר של חלל ציבורי, שגם תייצר בקרב הילדים תחושת שייכות למקום. סביבה שתאפשר מחד, מגוון אפשרויות למידה – פרטנית, קבוצתית, ובלתי פורמלית, ומאידך תאפשר שימושים נוספים כמו ישיבה עם חבר.ה, קריאה ומשחק. לתהליך פיתוח הקונספט העיצובי קדמו שיחות עומק עם צוות בית הספר. ביססנו את הקונספט העיצובי על מוטיב בסיסי של בית וצבעים מדגלי המדינות שהיוו השראה לצבעוניות העזה בפרויקט. הפרויקט בוצע בשיתוף פעולה עם סטודיו שרית שני חי, שעיצב את ביתני מבואת הכניסה.

הפרויקט משקף את האמונה שמובילה אותנו – חללים צריכים לגעת בנו, לעורר בנו רגש ולחולל בנו שינוי. פעילות של תלמידים ומורים בתוך חללים המעוצבים בהתאמה לצרכיהם ונעימים ברמה האסתטית, מעודדת יחסים חיוביים, מלאי כבוד אחד לשני וכלפי מוסד בית הספר עצמו ומאפשרת יצירתיות.

האתגר העיצובי הבא, שבוצע בשלב השני של השיפוץ, היה עידוד קריאה בקרב הילדים ויצירת מרחבי קריאה מזמינים. כדי לעשות זאת, הוצאנו את הספרייה מהחלל הסגור שבו הייתה, אל החלל הציבורי הנגיש לכולם. את פינות הספרייה תיכננו ועיצבנו כמרחבים חווייתיים ובלתי פורמליים המאפשרים קריאה ובו בזמן הזמינו את הילדים לשבת ולשחק בחלל.

הפרויקטים נעשו בשיתוף עמותת ציונות 2000 לאחריות חברתית.
צילום: איתי בנית

פרויקטים

פרויקטים

בית ספר "הירדן"
חללים ציבוריים

מיתר מרכז ירדן
לתמיכה רשגית

בית הספר‭ ‬הריאלי
כיתות‭ ‬לימוד ‬א‭'‬

בית הספר‭ ‬הריאלי
כיתות‭ ‬לימוד ‬ב‭'‬

בית ספר‭ ‬בן‭ ‬גוריון
כיתת מתמטיקה

פרפרים‭ ‬בנמל
מתחם‭ ‬לגיל‭ ‬הרך‭ ‬‭

בית ספר בלפור
כיתות לימוד ג׳

בית ספר אופק
חללים ציבוריים וכיתות לימוד

ליצירת קשר לחצו כאן
ליצירת קשר לחצו כאן

פרויקטים

פרויקטים

בית ספר "הירדן"
חללים ציבוריים

מיתר מרכז ירדן
לתמיכה רשגית

בית הספר‭ ‬הריאלי
כיתות‭ ‬לימוד ‬א‭'‬

בית הספר‭ ‬הריאלי
כיתות‭ ‬לימוד ‬ב‭'‬

בית ספר‭ ‬בן‭ ‬גוריון
כיתת מתמטיקה

פרפרים‭ ‬בנמל
מתחם‭ ‬לגיל‭ ‬הרך‭ ‬‭

בית ספר בלפור
כיתות לימוד ג׳

בית ספר אופק
חללים ציבוריים וכיתות לימוד

ליצירת קשר לחצו כאן
ליצירת קשר לחצו כאן